HVIDVASK: ØGET FOKUS PÅ KRYPTO OG DIGITAL SVINDEL

Nærmest alle indlæg her på bloggen starter på samme måde efterhånden: “Der er øget fokus på hvidvask i forhold til [indsæt dagens emne…]…”.

Der er i hvert fald sket et eller andet over det seneste års tid. Det er ikke kun Den Sorte Svane, der har aktualiseret den offentlige debat om hvidvask i samfundet helt generelt. Den øgede digitalisering og risikoen for digital svindel synes også at være et gennemgående tema i debatten.

Når det handler om de ikke-finansielle virksomheder omfattet af Hvidvaskloven, er handelsbaseret hvidvask fx et af de store emner, i og med at den økonomiske kriminalitet knyttes til udveksling af varer og services mellem selskaber. Herunder ligger issues vedrørende hvidvask med kontanter og tredjepartsbetalinger. Særligt tredjepartsbetalingerne gøres endnu mere muligt af, at det er så utroligt nemt at handle på nettet og få varen tilsendt. Dette kombineret med at betalingstransaktioner er 100% automatiserede og man i mange tilfælde ikke kan se, hvem afsenderen af pengene er. Digital svindel har en tydelig opadgående kurve.

Digitalisering er genialt. Men det skaber også samtidig skyggesiderne, dvs. muligheden for misbrug. Og øget økonomisk kriminalitet.

Og her kommer vi mere konkret til dagens tema i første linie: For denne uge er ingen undtagelse – ugens tema synes at være “Hvidvask og digitaliseringen”.

Hvidvask og krypto

Hvis vi et kort øjeblik bevæger os til området for de finansielle virksomheder, så har Finanstilsynet offentliggjort, hvad der må være en af de første afgørelser efter tilsyn hos en udbyder af kryptovaluta. En såkaldt VASP: Virtuel Asset Service Provider. De af VASPerne, som udbyder veksling mellem fiatvaluta (“almindelige” penge) og kryptoaktiver er bindeleddet mellem fiat-verdenen og krypto-verdenen. Der var primo 2022 18 VASP’er i Danmark, allesammen små virksomheder.

Finanstilsynets afgørelse vedrører en virksomhed, som tilbyder veksling mellem krypto og fiatvalutaer. dvs. “almindelige” penge samt udbyder wallets og veksling mellem forskellige kryptovalutaer.

Krypto er stadig et nicheområde i Danmark. Men nye regler kommer til. EU-regler om en egentlig valutabørs for krypto er vedtaget og i proces for implementering i henhold til MiCA-forordningen (Markets in Crypto Assets). Det er i dag ikke tilladt for de danske banker at handle krypto. Med MiCA vil dette blive muligt. Markedet for krypto vil dermed blive normaliseret i stedet for at være “det vilde vesten”, som Finanstilsynet kaldte det i 2021.

Kryptovalutaer ses anvendt både i forhold til hvidvask og i forhold til terrorfinansiering. I forhold til hvidvask vurderer Hvidvasksekretariatet risikoen til at være “betydelig”. Det handler blandt andet om risikoen for, at kryptoaktiver anvendes til at sløre udbytte af kriminelle aktiviteter. Kryptoaktiver kan bruges som led i en hvidvaskproces, men bliver først til penge, når de bliver vekslet fra kryptoaktiver til fiatvaluta (den såkaldte off-ramp). For at det kan ske, skal man benytte en exchange, en VASP. 

I forhold til terrorfinansiering vurderer PET, at der er høj risiko for anvendelse af kryptoaktiver til det formål. Det skyldes, at der er efterspørgsel på produkter, der giver mulighed for transaktioner, der kan gennemføres hurtigt og uden geografiske begrænsninger. 

Den konkrete afgørelse fra Finanstilsynet handler naturligvis om de aktiviteter, som denne VASP har. Men afgørelsen er interessant også for de ikke-finansielle virksomheder. For er man en revisor eller en bogholder eller et galleri, der handler NFT-kunst mod betaling i bitcoins, begynder der er at være relevante risikofaktorer i den forbindelse, som man nok bør kigge nærmere på.

Finanstilsynet fremhæver nemlig:

  • Virksomheden ikke i tilstrækkelig grad kan dokumentere overfor Finanstilsynet, at virksomheden har indhentet fyldestgørende oplysninger om sine forretningsforbindelsers formål.
  • Der er en risiko for, at virksomheden ikke kender kunderne tilstrækkeligt godt, hvilket kan medføre, en øget risiko for at virksomheden kan udnyttes til hvidvask og terrorfinansiering. Dette er væsentligt, da kendskabet til kunderne, herunder virksomhedens højrisikokunder, har betydning for, om virksomheden har en effektiv overvågning af kunderne med henblik på at opdage mistænkelige transaktioner.
  • Virksomheden har fået påbud om konsekvent at vurdere og hvor relevant, at indhente oplysninger om forretningsforbindelsens formål og tilsigtede beskaffenhed, 

Det vil sige: Mere fokus på, hvad formålet med forretningsforbindelsen er og hvor pengene kommer fra. Da det handler om krypto, og indtil videre i nogle tilfælde om anonyme – unhosted – wallets, er det med, hvor pengene kommer fra, særdeles interessant.

Så er man revisor, bogholder osv., der har kunder, der investerer i krypto, kan disse overvejelser fremhævet i afgørelsen her, være relevante at inddrage i sin risikovurdering af en sådan kunde.

Hvidvask og online fraud

Denne uge er også ugen, hvor et nyt samarbejdsforum mellem de nordiske landes politi-myndigheder har offentliggjort sin første rapport. Der er tale om en fælles nordisk trusselsvurdering, som giver et indblik i udfordringerne med digital kriminalitet, som især går på tværs af de nordiske lande.

Denne nye trusselsvurdering gennemgår en række emner vedrørende digital svindel. Af relevans for revisorer, bogholdere osv. kan fremhæves:

  • Investeringssvindel krypto: Som illustreret ved Finanstilsynets seneste afgørelse ovenfor, er kryptomarkedet stigende. Risikoen for investeringssvindel via denne kanal sker ofte via sociale medier, falske handelsplatforme (falske VASPs), falske hjemmeside og falske reklamer online. Igen relevant, hvis man som revisor har kunder, der investerer i krypto.
  • Forretningsemails (Business emails compromise (BEC)): Under denne hører CEO svindel med anmodningerne om hurtige overførsler for falske fakturaer. Svindlen kan komme fra rigtige virksomheder med CVR numre.
  • Ehandel-svindel – ingen levering: Denne er handelsbaseret hvidvask kombineret med onlinekøb, hvor varen aldrig leveres.

I rapporten bliver det igen fremhævet, at legale virksomhedsstrukturer – CVR numre – ofte anvendes til hvidvask. At handle via et selskab eller en enkeltmandsvirksomhed, giver noget legitimitet til sælger. Det er i Norden nemt at stifte virksomheder, mens overvågningen efterfølgende er sparsom. Anbefalingen er derfor, at indikatorer på svindel, som allerede er kendte, kan anvendes i videre udstrækning til at automatisere overvågningen af selskaber, fx i CVR-registret endnu mere.

Rapporten indeholder hertil flere anbefalinger, hvor automatisering i det hele taget er centralt.

Take aways

Den digitale svindel er som sagt stigende og breder sig til flere og flere områder. Generelt er digitalisering yderst velkomment. Ulempen ved alle opfindelser er muligheden for misbrug, hvorfor tiltag, der kan understøtte digitaliseringen skal gå hånd i hånd med forebyggelsen af misbrug heraf.

For revisorer, bogholdere og andre ikke-finansielle omfattet af Hvidvaskloven er det klart værd at være opmærksom på, hvordan den digitale svindel og den økonomiske kriminalitet hele tiden flytter rundt i takt med, at allerede implementerede værn bliver mere og mere effektive. Det gælder både for handel med krypto, fx via investeringsselskaber og i forhold til handelsbaseret hvidvask via selskaber.

Den digitale svindel blandt revisors og bogholders kunder vil derfor være et nyt punkt, hvor der vil være behov for mere awareness fremadrettet.


Se hele Finanstilsynets afgørelse om finansiel virksomhed med krypto her:

Redegørelse om inspektion i SafeLynx Technologies ApS (hvidvaskområdet) | Finanstilsynet

Se Den fælles nordiske Trusselsvurdering om Online Fraud fra det norske Økokrim her:

Nordic threat assessment on online fraud 2024 (custompublish.com)

Vil du høre mere om Hvidvaskloven og hvilken betydning den har for jeres virksomhed? Så læs med her:

Rådgivning og assistance om Hvidvaskloven (auxia.dk)

Hos Auxia Consulting skræddersyr vi også kurser til jeres virksomhed, til ledelse og medarbejdere, som I måtte ønske det. Er det tiden til at få opdateret viden om Hvidvaskområdet – og der sker som sagt rigtig meget her for tiden – så kontakt os gerne. Se mere om vores kurser her:

Generelle kurser – Auxia

Du er også velkommen til at tilmelde dig nyhedsbrevet her nedenfor.