HVIDVASK: VIDEN OM KUNDENS AKTIVITETER GØR STOR FORSKEL

Forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering handler allermest om at forstå de risici, som man som virksomheder bliver mødt af.

Risikoforståelse baserer sig på de mange faktorer, der skal inddrages, når ens virksomhed er omfattet af Hvidvaskloven. Det handler om risici, og at opnå en risikoforståelse for, hvordan disse risici påvirker ens egen forretning. Risiciene skyldes allermest, at I har kunder. Og dermed er risici svære at komme af med, for det vil betyde, at I ikke har nogen kunder. Og ingen kunder, ingen forretning. At forstå disse risici og beslutte sig for, hvordan de bedst håndteres i praksis, er derfor en del af at drive virksomhed.

Når det handler om risici knyttet til hvidvask eller terrorfinansiering skal man som virksomhed vurdere, hvor stor risikoen er for, at ens virksomhed kan blive misbrugt til hvidvask eller terrorfinansiering. Det handler om kundeporteføljen samlet set, ikke om de enkelte kunder individuelt.

Hvilke risici har størst betydning?

Det er risikoen på virksomhedsniveau, vi kigger på her. Det er den iboende risiko, dvs. før kundekendskabsprocedurerne gennemføres. Som foreskrevet i Hvidvaskloven, så gøres det ved at kigge nærmere på kunder, ydelser, leveringskanaler og geografi.

Når man har gjort det, så skal de vægtes. Så møder man spørgsmålet: Hvilken en af disse betyder så mest, når vi skal udarbejde den samlede vurdering?

De mange forskellige ikke-finansielle brancher omfattet Hvidvaskloven har forskellige risikoprofiler. Det ser man helt tydeligt, når man som vi gør arbejder med dem på kryds af brancherne. For revisionsbranchen og bogholderne kan vi godt afsløre, at der er en sikker vinder. Der er en af faktorerne, som særligt flytter noget i risikoprofilen.

Det er kundernes aktiviteter, der flytter noget i vurderingen. Hvorfor?

Den væsentligste risikofaktor er kundernes aktiviteter, når det handler om revisorer og bogholdere. Det vil sige de brancher, som kunderne har aktiviteter i. Igen skal det fremhæves, at det er på virksomhedsniveau, vi taler om her. Det vil sige, at det er den iboende risiko for en revisionsvirksomhed, når den skal udarbejde sin risikovurdering for virksomheden efter Hvidvasklovens § 7.

Den nationale risikovurdering af hvidvask 2022, de forskellige temarapporter og Hvidvaskloven også fremhæver blandt andet:

  • Kontanter ses stadig brugt i vid udstrækning til hivdvask. Kontanter i omløb er faldende, og 1.000 kr. sedlen bliver udfaset om to måneder. Alligevel ses omfanget af kontanter i samfundet stadig at være højt. Selvom vi ikke betaler så meget med kontanter mere, så er der stadig mange kontantbaserede virksomheder. Og kontanter er – stadig – forbundet til hvidvask i stor stil.
  • Handelsbaseret hvidvask handler som navnet siger om hvidvask, når vi som virksomheder handler med hinanden. Der handles med varer og ydelser, og de kan bruges til at hvidvaske penge med. Det sker som en del af sløringen i en hvidvaskproces.
  • Sort omsætning og sort arbejde: Det hører sammen med kontanterne. I Hvidvasksekretariatets kvartalsrapporter bliver det løbende fremhævet, at disse to er hovedårsagerne til Skats inddrivelse af provenu på baggrund af underretninger.

Disse risikoindikatorer er ofte knyttet til de brancher, som kunderne har aktiviteter i. Er man en revisionsvirksomhed eller en bogholder giver det rigtig meget risikoforståelse af hvidvaskområdet at have et rigtig godt overblik over, hvilke brancher, jeres kunder er aktive i.

Hvordan får man godt overblik over brancher i ens kundeportefølje?

Her er vi rigtig godt hjulpet af branchekoder i CVR. Det er en god kilde, der er masser af data at kigge nærmere på, når man skal have et godt overblik over sin kundeportefølje.

Så spørgsmålet til dig er selvfølgelig: Har du et godt overblik over, hvilke brancher, som jeres kunder har aktiviteter i? Har du datakilderne på plads, gode effektive forretningsgange omkring den opgave? Og ikke mindst: Har I fået formidlet de forskellige risikoprofiler for brancherne til alle medarbejdere, der arbejder med hvidvaskområdet hos jer?

Baseret på branchekoder (hovedgrupper) i Danske Branchekoder 2025

Og med en analyse som denne på plads, er næste skridt at få afdækket det åbenlyse: Er der nogen brancher, der har højere risikoprofil end andre?

At arbejde struktureret med risikoforståelse for hvidvask og terrorfinansiering, når man er omfattet af Hvidvaskloven, er godt givet ud. Effektive forretningsgange og ensartede fortolkninger hjælper både ledelse og medarbejdere, når man arbejder med kunderne i hverdagen. Det handler også om viden og vidensdeling blandt alle.

Hvad de de andre faktorer: Betyder de ikke noget?

Jo, der er andre faktorer, der kan påvirke den samlede risikovurdering af en revisionsvirksomhed eller en bogholder.

Nogle vil fremhæve revisors og bogholdernes ydelser som en væsentlig faktor. Her har Hvidvasksekretariatet vurderet, at brancherne har en moderat risiko for at blive misbrugt til hvidvask. For terrorfinansiering er disse to brancher ikke omtalt. Spørgsmålet er selvfølgelig, om leverer andre ydelser end dem, som Hvidvasksekretariatet baserede sin vurdering på? Eller har I måske en anden sammensætning af ydelser, så den iboende risiko flytter sig?

Andre vil fremhæve ejerne af virksomheden som den væsentligste faktor for risikoprofilen. Og det er selvfølgelig rigtigt: Virksomheder drives af mennesker og det er personerne, der begår kriminaliteten. Da vi opererer på virksomhedsniveau i denne analyse, er de enkelte personer dog ikke af så stor betydning (der kan være konkrete faktorer, der flytter på noget dog).

Har I brug for hjælp til at få et godt overblik over data for jeres kundeportefølje?

At få overblik over kundeporteføljen skaber en rigtig god risikoforståelse for, hvor risici for hvidvask og for terrorfinansiering er i forhold til den samlede kundeportefølje.

Har I brug for hjælp til at få godt styr på dataene til brug for analyserne?

Så kontakt os gerne. Vi kan hjælpe med datagrundlaget, med analyserne og med at give jer grundlaget til at arbejde videre med risikoforståelsen og de forskellige risikoprofiler for hvidvask og terrorfinansiering.

Og har I spørgsmål til Hvidvaskloven, så hjælper vi jer gerne med dem også.


Vil du læse mere om Hvidvaskloven, så se med her: Rådgivning og assistance om Hvidvaskloven. Blogindlæg ser du her: Blog – Auxia

Måske du vil følge med i verdens gang på hvidvaskområdet? Du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev her nedenfor, der kommer regelmæssigt nyt på området.

På Hvidvasksekretariatets hjemmeside kan du læse Den Nationale Risikovurdering af hvidvask 2022 og temarapporterne om blandt andet Handelsbaseret hvidvask og Hvidvask med kontanter, god baggrundsviden til alle, der arbejder med hvidvaskområdet:

Udgivelser | Hvidvasksekretariatet | National enhed for Særlig Kriminalitet