
Er man omfattet af Hvidvaskloven, vil man også på et eller andet tidspunkt modtage et brev fra Erhvervsstyrelsen. I brevet inviterer de sig selv på tilsynsbesøg for at “Kontrollere overholdelsen af Hvidvaskloven”, som det er formuleret i et sådant varslingsbrev.
Disse tilsynsbesøg har stået på i mange år efterhånden. De har haft forskellig karakter fra indtil ca. 2022-primo 2023 at have en forholdsvis forudsigelig form, til i de 2023-2024 at have et virkeligt højt detaljefokus i alle faser til nu her i 2025 at have ændret karakter endnu en gang.
Uforudsigeligt? Ja. Tilsynspraksis udvikler sig hele tiden. Det gør den økonomiske kriminalitet i øvrigt også. Og det faktisk endnu hurtigere.
Disse tilsynsbesøg på hvidvaskområdet fylder altid meget hos de virksomheder, som bliver udtaget. Selvom besøget kun varer en enkelt dag – for enkelte større revisionsvirksomheder mere end en dag – så er det ressourcekrævende, både i tid og mentalt.
Implementering af Hvidvaskloven kræver overblik, en god implementeringsplan og opfølgning. Hvis allerede implementerede forretningsgange ikke passer med reglerne, kan det være meget omfattende at få dem tilpasset, integreret på ny i IT-løsninger OG rullet ud til ALLE medarbejdere på én gang.
Erhvervsstyrelsens vejledning om tilsynsbesøg
Erhvervsstyrelsen offentliggjorde i midten af januar 2025 en opdateret udgave af deres vejledning om tilsynsbesøg.
Selvom denne nye vejledning er helt frisk fra fad, så synes den ikke helt at afspejle, hvordan et tilsynsbesøg foregår her i marts 2025. Som bisidder ved tilsynsbesøg og i forbindelse med opfølgning på tilsyn afholdt i år har vi noteret os flere ting, som er anderledes. For eksempel følgende:
- Flere data om kunderne skal sendes til Erhvervsstyrelsen: I varslingsbrevet anmoder Erhvervsstyrelsen om en række dokumenter og oplysninger, herunder en “Kundeliste med CVR nr. i excel”. I de seneste tilsyn ser man også, at de til denne kundeliste beder om dato for etablering af kundeforhold for alle kunder samt oplysninger om ansvarlig medarbejder.
- Ikke alle virksomheder har disse oplysninger i deres IT-systemer sammenstillet på denne måde, særligt ikke mange år tilbage. Det kan være en tidskrævende opgave at finde disse datoer bagud i tid. I og med at tilsynet kun kigger på forhold efter 26. juni 2017 kunne bestillingen og dataindsamlingen hos virksomheden begrænses til efter denne dato. Det vil gøre en forskel i forhold til de administrative byrder ved tilsyn.
- Et tilsynsbesøg er KONTROL: Erhvervsstyrelsen beskriver i vejledningen og oplyser også på besøget, at “Erhvervsstyrelsens tilsynsbesøg har som hovedformål at kontrollere virksomhedens overholdelse af hvidvaskloven samt at vejlede og informere om hvidvasklovens regler.”
- Kontrol: Man skal ikke tage fejl af formålet. Hovedformålet er at KONTROLLERE. Det vil være en kontrol af, om virksomheden HAR overholdt reglerne på tidspunktet for tilsynet. Har virksomheden ikke det, får virksomheden en afgørelse om at tilrette. I yderste konsekvens kan virksomheden blive politianmeldt for ikke at have overholdt reglerne.
- Vejledning: Erhvervsstyrelsen vil undervejs mundtligt henvise til regler i loven eller i Finanstilsynets vejledning. Der er ingen sektor-specifikke vejledninger for de ikke-finansielle virksomheder. Virksomheden skal derfor på egen hånd forholde sig til, hvordan reglerne for de finansielle virksomheder omsættes til ens egen branche. “Vejledingen” fra Erhvervsstyrelsen har ikke dette formål. Og svær at følge op på bagefter i og med efter en hel dag med mange sager igennem.
- Tilsynsbesøget fokuserer på RISIKOFORSTÅELSE: Det talte vi slet ikke om på tilsynsbesøg for to år siden. I vejledningen skal man særligt lægge mærke til dette afsnit: “Erhvervsstyrelsen er interesseret i at have en dialog med virksomheden på tilsynsbesøget. Hensigten er bl.a. at få en fornemmelse af virksomhedens forståelse af sine forpligtelser efter hvidvaskloven, og hvordan virksomheden både generelt og i sit daglige arbejde har indrettet sig for at imødegå at blive misbrugt til hvidvask eller terrorfinansiering. Dette fordi det er virksomheden, der til enhver tid er underlagt de krav og pligter, der følger af hvidvaskloven og skal kunne dokumentere dette overfor Erhvervsstyrelsen.”
- Ikke stor fokus på datoer: Af vejledningen fremgår, at tilsynet handler om kontrol af Hvidvasklovens kapitel 3, dvs. kundekendskabsprocedurer. I 2025-udgaven er dette dog modereret til, at fokus i tilsynet er på forståelsen af risiko for de enkelte kunder. Glem dog ikke, at uanset tilsynet har sit fokus i øjeblikket på et udsnit af regler, ændrer IKKE på compliancekravet.
- Risikoforståelse: En svær størrelse at arbejde med, helt utroligt subjektivt. Både for den omfattede virksomhed og for myndigheden. Det er vanskeligt at afkode, hvor grænsen går mellem “tilstrækkeligt” og “utilstrækkeligt” på dette punkt. Et er dog sikkert: Skriv det ned! Dokumentation er alt. Skriv ned, hvad I mener er dækkende for at dokumentere, hvad jeres “risikoforståelse” er i regi af Hvidvaskloven.
- Høring er yderst begrænset, kun af oplysning om navn på kunder i stikprøven: Virksomheder, der har været igennem et tilsyn de seneste år, har modtaget et “Udkast til afgørelse” med hele den tekst, som Erhvervsstyrelsen efter gennemgang af Virksomhedens risikovurdering (§ 7), Politikker og forretningsgange (§ 8) og alle stikprøverne har givet anledning til at fremhæve som “manglende eller utilstrækkelig overholdelse af Hvidvaskloven.” Det er ikke tilfældet længere.
- Selvom teksten i vejledningen om tilsynet vedrørende høring er meget rundt formuleret, så er fakta, at virksomheden alene får et meget kort høringsbrev med oplysning om navnet på stikprøverne. Høringsbrevet indeholder ingen oplysninger om forventede påbud eller påtaler.
- Påbud vil fremgå af den endelige afgørelse. Der er ingen mulighed for at kommentere på Erhvervsstyrelsens fortolkninger af regelgrundlaget i forhold til den konkrete virksomhed, branche, forretningsmodel, kunde etc. En afgørelse kan herefter indbringes for Erhvervsankenævnet.
Vejledning FØR tilsyn
For en ikke-finansiel virksomhed er det yderst vanskeligt at læse de over 1.000 siders lovgivning, vejledninger, nationale risikovurderinger og udlede, hvilket der er relevant for lige præcis ens egen virksomhed. Den manglende sektor-specifikke vejledning skaber stor forvirring i praksis.
Formålet med Hvidvaskloven er at bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering. Det er det, alle de virksomheder – de private aktører – omfattet af Hvidvaskloven har fået til opgave. Og som de gerne vil løfte. Ingen virksomheder vil bidrage til økonomisk kriminalitet, heller ikke uforvarende.
Selv med den nye tilgang med pt. kun at fokusere på de mest risikofyldte vurderinger af kundekendskabsprocedurerne, så er det fortsat vigtigt at holde formålet med loven for øje. Tilsynet bør ikke drukne i detaljer om formuleringer, der ikke flytter noget i risikoforståelsen.
Gode råd: Vær forberedt til tilsyn. Men vigtigst af alt: Forebyg på effektiv måde at blive misbrugt til hvidvask eller terrorfinansiering
De mange private aktører har selvfølgelig en samfundsopgave her, som kontrolleres af myndigheden. Men ingen virksomheder vil misbruges til hvidvask eller terrorfinansiering. Det kan en god risikoforståelse for, hvordan den økonomiske kriminalitet foregår, og hvordan man uforvarende kan blive involveret, være med til.
I forhold til samfundsopgaven, så er godt begyndt halvt fuldendt. Et tilsyn vil komme på et tidspunkt, og her i 2025 vil et par gode råd til virksomhederne være noget i retning af:
- Læg en strategi for compliance med hvidvaskloven, implementer og følg op: At have en effektiv implementering af Hvidvaskloven i jeres virksomhed, effektive og forståelige forretningsgange for alle involverede, ledelse og medarbejdere, og sikre den røde tråd i risikoforståelsen vil være vejen frem. Og alt sammen gode bidrag til at holde omkostningerne ved compliance nede.
- Hav ledelsesfokus: Samme som ovenstående reelt. Risikoforståelsen for de risici, der er i kundeporteføljen gælder for alle. Top down.
- Styr på dokumentationen: Når tilsynet banker på, så er dokumentation alt. Få bygget gode forretningsgange op omkring dokumentation for risikoforståelse, ensartethed og systematik.
Erhvervsstyrelsens vejledning om tilsynsbesøg kan ses via dette link:
Processen for et tilsynsbesøg fra Erhvervsstyrelsens hvidvasktilsyn | erhvervsstyrelsen.dk
Har I fået varslet et tilsyn på hvidvaskområdet, allerede været igennem og har afgørelsen eller vil I bare godt have styr på det, inden tilsynet kommer forbi? Så giv os et kald. Vi kan hjælpe jer med at komme godt på plads i alle faser af tilsynsforløbet. Læs mere om tilsyn og Hvidvaskloven via dette link:
Auxia Consulting ved Lotte Andersen
Vil du følge med i hvidvaskområdet generelt, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her nedenfor.
Dansk Erhverv har udarbejdet et politisk udspil med titlen “Mindre bøvl – Mere vækst” i marts 2025. Heri er indeholdt enkelte forslag til forenkling af reduktion af administrative byrder for Hvidvaskloven. Vil du læse mere, kan Dansk Erhvervs rapport ses her: